София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Американско проучване: Имунизираните с "Пфайзер" и "Модерна" не разпространяват COVID-19

За целта са проследени почти 4000 здравни работници
41 сЗдраве 557 Мирослав Митков

Хората, които са имунизирани с ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна" не разпространяват COVID-19, сочи ново проучване, проведено от Центъра за заразни и паразитни болести на Съединените щати.

За целта са проследени почти 4000 здравни работници и служители на първа линия, които са с най-висок риск от зараза. Те са от общо осем населени места в САЩ.

След поставянето на първата доза от иРНК ваксините, рискът от инфекция на хората паднал с 80%, а след поставяне на втората доза - до 90%. "Без инфекция, без заболяване, хората не могат да разпространят вируса", посочва д-р Рошел Валенски, директор на Центъра.

Тези резултати са почти идентични с резултатите, представени от компаниите производителки при клиничните изпитвания на препаратите. Тогава и двете ваксини показаха около 95% ефикасност.

Това е първото проучване, проведено сред възрастни ваксинирани служители на първа линия. "Тези резултати дават надежда на милиони американци, които вече са се ваксинирали, както и за тези, на които тепърва предстои да се имунизират", посочва Валенски.

Въпреки това от Центъра за заразни и паразитни болести на САЩ все още не са променили препоръките си към ваксинираните хора, които все още трябва да носят маски и да спазват физическа дистанция.

Повече от 142 милиона американци са ваксинирани с "Модерна" и "Пфайзер", сочат данните към 30 март.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!