София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Първанова: Изкарах коронавируса, не е по-различно от всяка грипна инфекция

Специалистът и семейството и са преминали през болестта

Д-р Първанова: Изкарах коронавируса, не е по-различно от всяка грипна инфекция

Специалистът и семейството и са преминали през болестта

5 мЗдраве 8170 Ивана Иванова


Трябва да гледаме новозаразените с коронавирус като процент и те се движат много плавно, приблизително са едни и същи - 5%, 6%. Това каза д-р Антония Първанова в ефира на БТВ.

"Сравних го спрямо грипа тази зима. В момента в цялата държава има 2605 души, които са болни, а останалите са излекувани, ако това се изчисли прави 3.7 болни на 10 000 души. Януари и февруари сме имали 450 души на 10 000 души. От грип всяка година умират около 1500-2000 души. Има коронавирус, всички от семейството ми го изкарахме различно. Изкарах го като тежка грипна инфекция. Чувствах се отпаднала. Това продължи 10 дни", коментира тя.

„Бях изморена, доста отпаднала. Имах затруднения в дишането, оздравях за около 10 дни.  Голямата ми дъщеря имаше 6 седмици кашлица, а годеникът й почти го изгубихме. Те са в Лондон, а племенницата му отключи синдром на Кавазаки. Малката ми дъщеря го изкара по-леко, но нейния годеник направи грешка, че почна да спортува след третия ден и пак се влоши”, разказа тя.

Д-р Първанова смята, че коронавирусът не е много по-различен от всяка една друга грипна инфекция и респираторно заболяване. Според нея е изпуснат момента в България в началото на годината да се вземат мерки, когато се е знаело, че има такъв вирус в Китай.