София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Доц. Инджов за съставянето на правителство: Това би било правителство на много притворство

"Като че ли най-голяма е вероятността, ако се стигне до трети мандат", смята политологът

14 сПолитика 192 Александър Евстатиев

"Вариантът за предсрочни избори е за предпочитане пред правителство на големите компромиси", заяви пред БНР политологът и преподавател във Великотърновския университет, доц. Иво Инджов.

"Ако има шансове за съставяне на правителство в рамките на този парламент, той е в третия мандат. Като че ли най-голяма е вероятността, ако се стигне до трети мандат, той да отиде в "Български възход", макар че в такъв случай президентът ще трябва много да се аргументира защо дава мандата точно на най-малката политическа сила. Ще тръгнат много спекулации", каза доц. Инджов.

"Това би било правителство на много компромиси, на много притворство и може да бъде съборено от по-големите сили, които го подкрепя, във всеки един момент", смята политологът. 

Той коментира и изострените дебати около хартиената бюлетина: "Хартиената бюлетина като че ли дръпна рязко назад леко повишилите се шансове за съставяне на правителство. Зад натиска и решението за връщане на хартиената бюлетина (все още няма окончателно решение) стоят конкретни интереси на партиите БСП – тя иска по този начин да подпомогне по-възрастния си електорат, и конкретно интереси на ГЕРБ и ДПС, които анализаторите виждат във възможността да си играят по някакъв начин с хартиените бюлетини на изборите, да има контролиран и купен вот", обясни Инджов.