София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Доц. Кунчев: Моят работен ден е 12 часа, жена ми взема проби по над 10 часа

Коментар на държавния здравен инспектор
2 мЕвроком 3050

Продължителността на новите мерки до, 21 декември, не е уловка, ако сработят и постигнем намаляване или задържане на заболеваемостта – това ще бъде достатъчно и ще дадем възможност на хората да си посрещнат празниците нормално. Това заяви в „Лице в лице“ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

По думите му в Италия, Франция и Испания по-строгите забрани вече са дали резултат. Той поясни, че мерките у нас са с индекс на строгост около 70, докато в Израел този индекс е 85, а в Гърция – 82. 

Заплатата на санитарите в Пирогов е 3000 лв., в момента се търсят 80 човека, но никой не иска да работи там. "Моят работен ден е 12 часа, жена ми взема проби по над 10 часа, а синът ми е по цял ден и нощ с костюма в отделението за коронавирус, не мога да приема, че някой се оплаква от много работа или че няма работа".

Той смята, че ако сработят мерките с ограниченията хората ще посрещнат посрещнат спокойно празниците. "Търсим баланса между мерките, нашите не са от най-строгите. В Гърция например има много строги мерки, но там вече дават добри резултати", допълни той.

Нито коронавируса, нито грипа, може да се спре само с мерки, но пък благодарение на мерките, ще може да се намали броя на болните и починалите. Коронавирусът е значително по тежък от грипа, по лесен е за предаване този вирус, каза до. Кунчев. В света вече има 44 000 научни статии за този вирус, но има още неща които не знаем.

Голяма част от обществото е с хронични заболявания, населението застарява, в момента смъртта се е увеличила с над 3% спрямо предходни години, каза още доц. Кунчев.