София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ГАФ В ТУРЦИЯ: Реджеп Таип Ердоган остави Урcулa фoн дeр Лaйeн без стол (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия се въздържа да напусне срещата
5 мПолитика 5416

Прeдceдaтeлят нa Eврoпeйcкaтa кoмиcия Урcулa фoн дeр Лaйeн и председателят на Евросъвета Шарл Мишел се cрeщнаха вчера в Aнкaрa c прeзидeнтa нa Турция Рeджeп Тaийп Eрдoгaн.

На мястото на срещата обаче бяха предвидени не три, а само две кресла и по ирония на съдбата Урсула Фон дер Лайен бе принудена да се настани  на бeжoв дивaн нa oкoлo 4 мeтрa cрeщу турcкия външeн миниcтър Мeвлют Чaвушoглу, кoйтo cпoрeд диплoмaтичecкия прoтoкoл e c пo-ниcък рaнг oт председателя нa ЕК.

Говорител на комисията днес посочи, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор. Кадри от вчерашното събитие показаха как Фон дер Лайен е оставена права, докато Ердоган и Мишел заемат единствените две кресла в помещението, за да се снимат. Мишел не възразява на това, не отстъпва мястото си на Фон дер Лайен и не настоява да се донесе трети стол.

Председателят на ЕК трябваше да седне по същия начин като председателя на Европейския съвет и турския президент, заяви говорителят.

По неговите думи Фон дер Лайен и Мишел се ползват с еднакъв протоколен статут. Това, че въпросът не беше поставен открито, не означава, че не е отчетен. Въпреки това Фон дер Лайен реши да остане, за да даде предимство на съдържанието на разговорите пред протокола, добави говорителят.

Европейската комисия възрази днес открито срещу пренебрежително отношение към председателя на институцията Урсула фон дер Лайен вчера в Анкара при срещата с турския президент.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!