София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Генералният секретар на НАТО идва в България

Той ще бъде на официално посещение у нас от 24 до 27 май

19 сОбщество 382 Катерина Найденова

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде на официално посещение у нас в рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която ще се проведе в НДК от 24 до 27 май.

Това стана ясно от думите на служебният министър на отбраната ген. Атанас Запрянов.

„За нас е чест, че София ще бъде домакин на този форум, когато се отбелязват точно 20 години от присъединяването ни към НАТО", заяви министър Запрянов.

По време на събитието, на което се очаква да присъстват около 700 делегати от парламентите на всички държави-членки на Алианса, служебният министър на отбраната обясни, че ще им представим бойната група на НАТО в Ново село, което би представлявало „истински интерес“ за тях.

Очаква се на форума да пристигне и парламентарна делегация от Украйна, тъй като военната помощ за Киев ще бъде сред централните теми на разговор. В този аспект, на въпрос дали можем да предоставим още нещо на Украйна, министърът отговори, че е възможно, но само „ако имаме излишни неща“.

Министър Запрянов увери също така, че България ще продължи противоминната операция в Черно море с Румъния и Турция, за да се осигури безопасността на корабоплаването в региона.

Относно реконструкцията на авиобаза „Граф Игнатиево“, която трябва да приеме новите изтребители F-16, ресорният министър изрази надежда, че ремонтните дейности ще бъдат завържени в срок и уточни, че очаква до ноемри да получим сертификация от САЩ, че е годно да подслони американските самолети.