София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Изборите в Казахстан: Новият посланик на страната у нас представи резултатите от вота

Посланикът на Казахстан в България нарече изборите в Казахстан заключителен етап от политическата трансформация в страната му

пропускане

Новият посланик на Казахстан в България Виктор Темирбаев представи резултатите от предсрочните избори за Мажилис (долна камара на парламента) и Маслихати (местни органи на властта) в страната.

Посланикът каза, че произведените миналата неделя избори в Казахстан са заключителен етап от цикъла на обновяване и трансформация на държавните институции в страната, имащи за цел децентрализация на властта. Той посочи, че в резултат на произведените избори Казахстан е преминал от суперпрезидентска към президентска форма на управление със силен парламент, който има по-силни правомощия за контрол над правителството.

Предвид това, че избирателният праг за влизане в парламента беше понижен от 7 на 5 процента, изборите се състояха в условия на истински политически плурализъм, като 30 процента от депутатите се избираха по мажоритарната система, каза посланикът.

Той предвиди и че е била предвидена квота за участие на изборите от 30 процента за жени, младежи и хора със специални потребности. Посланикът определи като ключова иновация на изборите връщането на графата "не подкрепям никого" в бюлетините. В резултат от реформата на изборното законодателство в регионите на Казахстан хората активно са издигали свои непартийни кандидати. Посланикът посочи, че този път сред кандидатите за Мажилиса са фигурирали 80 жени.

Посланик Темирбаев отбеляза, че Казахстан се е ангажирал с провеждането на свободни и прозрачни избори, а ЦИК е регистрирала повече от 700 международни наблюдатели от 41 държави и международни организации, включително Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), на които са били осигурени всички необходими условия. Той допълни, че международните наблюдатели са дали много положителна оценка на изборите и на нововъведенията в изборния процес.