София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Лятото настъпва утре в 12:13 ч.

Очаква се сезонът да бъде малко по-топло от нормалното
37 сЛюбопитно 318 Николай Трифонов

"Утре в 12 часа и 13 минути настъпва астрономическото лято и слънцето "ще кулминира" точно над тропика на рака. Всички специалисти, които говорят за дългосрочни прогнози за лятото, "гледат" два големи модела. Единият модел е на Европейския център за средносрочни прогнози, а другият е американският модел на Националната агенция за изследване на атмосферата и океаните." Това каза проф. Георги Рачев пред БТА.

Той обясни, че "двата модела се обединяват, че лятото в България - за юли и август, ще бъде малко по-топло от нормалното".

"Като американците са по-умерени, с около половин градус, докато европейският модел дава за Балканския полуостров вместо 1 градус, един и половина градуса по-топло време. Разликата между двата големи модела е, че американският модел е по-обран по отношение на валежите и се говори за нормални валежи. А може би на половината от територията на България август е с минимум на валежните количества и те за по-голямата част от равнинната територия на страната са между 30 и 40 литра на квадратен метър. В някои райони са и по-малки", поясни климатологът. 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!