София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

NEW YORK POST: Николай Младенов се връща в България, за да се лекува от тежко заболяване

Той беше специален представител на ООН за мирния процес в Близкия изток
2 мЕвроком 4100

По своята същност превантивната дипломация не води често до пръскащи заглавия за практикуващия.

В своите близо шест години като върховен пратеник на ООН в израелско-палестинския конфликт, Николай Е. Младенов работи тихо зад кулисите, за да помогне на ивицата Газа да не прекипи, да запази възможността за решение на две държави и да изгради подкрепа за Израелско-арабската нормализация като изключително предпочитана алтернатива на израелската анексия на земята на Западния бряг.

Българският дипломат и бивш външен министър Николай Младенов бе обявен за най-успешния умиротворител на напрежението в Близкия Изток от престижното издание „Ню Йорк Таймс“. Но от материала в интернет страницата на медията става ясна и причината той да откаже да стане специален пратеник на ООН в Либия – „тежък здравословен проблем“. Миналата седмица изненадващо стана ясно, че Младенов няма да замине за Триполи, въпреки че получи „зелена светлина“ от Съвета за сигурност на ООН. Решението си той обоснова като лично, без да упомене конкретните причини.

„Аз лично разчитах на него“, каза Моше Калон, бивш израелски финансов министър.

"Човек с почтеност", каза Джейсън Грийнблат, бивш пратеник на администрацията на Тръмп в Близкия изток.

48-годишният Младенов, чийто последен ден беше на работа в четвъртък, се завръща в родната си България, след като приключи с поредната високопоставена задача в Либия, за да се пребори със сериозен здравословен проблем.

В двучасово интервю на тръгване той си спомни, че е бил изненадан колко не на място се е чувствал първоначално при пристигането си в Йерусалим през 2015 г. като специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток - пост, създаден през 1999 г., когато все още е имало мирен процес.

Известният блогър и журналист в сайта "Биволъ" Татяна Кристи сподели в своя профил във Facebook мнение, че дипломатът Николай Младенов може да се окаже наследник на поста на премиера Бойко Борисов. Повод за коментара ѝ стана публикацията в "Ню Йорк Таймс", която засипва със суперлативи и високи оценки Младенов, който в края на 2020 година приключи мандата си като специален представител на ООН в Близкия изток.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!