София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Плугчиева: Сагата със земеделието приключи с един меморандум

"Големият проблем е в подсекторите - зеленчукопроизводство, плодове, производство на мед''

2 мПолитика 574 Кристияна Стефанова

Сагата със земеделието приключи с един меморандум, с който искрено се надявам, че условията по него ще бъдат изпълнени. За мен е важно, че реалните проблеми в сектора остават". Това заяви бившият заместник-министър на земеделието Меглена Плугчиева в ефира на БНТ.

"Трябва да е ясно, че от 1 януари 2023 г. започна да действа актуализирана обща селскостопанска политика, която предвижда всяка държава-членка да представи своя стратегически план за развитие на земеделието за периода 2023-2027 г. Нашият план е внесен с голямо закъснение. Господин Вътев обяви, че сега отново ще се правят промени по този план и до края на септември трябва да се внесат", добави още тя. 

"Големият проблем е в подсекторите - зеленчукопроизводство, плодове, производство на мед. Трябва да бъде ясно, че тези подсектори продължават да бъдат подценени. 85,5% от общата земеделска площ в България е заета с житни култури. Този сектор се разширява, защото се получават пари на хектар", уточни Плугчиева.