София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

ПРОБИВ: Откриха ваксина срещу коронавирус, която е над 90% ефективна

Тръмп: Днес е страхотен ден за науката и човечеството
пропускане
4 чЕвроком 1732

Потенциалната ваксина срещу коронавирус, разработена от американската компания Pfizer и германската BioNTech, показва повече от 90% ефективност по време на тестове, съобщиха производителите.

"Днес е страхотен ден за науката и човечеството. Първата част от резултатите от нашата трета фаза от клинични изпитвания на ваксината COVID-19 дава първоначални доказателства, че нашето лекарство може да предотврати коронавирусни инфекции", каза изпълнителният директор Алберт Бурла.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече реагира на тези резултати и ги нарече "страхотна новина". "Фондовите пазари се покачват, ваксината идва скоро. Съобщава се, че тя е ефективна на 90%. Каква страхотна новина", написа в Twitter Тръмп.

Според американските медии, ако американският регулатор спешно одобри ваксината, първите дози от нея ще бъдат достъпни за медицинския персонал до края на тази година.

 

Pfizer, заедно с Moderna, чиито изследвания се финансират от правителството на САЩ, провеждат последната, трета фаза от клиничните изпитвания за ваксини. Американските власти вече са запазили големи количества от медикамента и са готови да започнат да го разпространяват в цялата страна веднага след като лекарствата бъдат одобрени за употреба.