София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

"Пътна полиция" вече ще отнема повече контролни точки за някои нарушения

Вижте подробностите

пропускане
12 чОбщество 195

"Пътна полиция" вече ще отнема повече контролни точки за някои нарушения.

След приетите промени се увеличава вероятността да бъде отнета шофьорската книжка.

Повече контролни точки ще бъдат взимани за неспазване на предимството на МПС и пешеходци, превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, както и за използване на мобилен телефон по време на шофиране.

Младите шофьори, взели книжка преди по-малко от две години, рискуват да загубят свидетелството си за управление, ако се установи, че два пъти годишно са карали с повече от 50 км/ч над разрешената скорост.

Промените предвиждат шофьори, за които е установено, че нивото на алкохол в кръвта е между 0,5 и 0,8 промила, да им бъдат отнети осем точки от общо 39.

Ако тестът за алкохол покаже между 0,8 и 1,2 промила, освен глоба се отнемат и 12 контролни точки. При второ нарушение броят на отнетите контролни точки ще бъде 20.

15 точки ще бъдат отнети, ако нарушителят откаже да бъде тестван за употреба на алкохол или наркотици.

Ако бъде превишена скоростта с над 50 км/ч в населен район, наказанието е 18 точки. Повече точки се отнемат и ако е създадена опасност за движението чрез неправилно изпреварване.

Наказанията за използване на телефон, шофиране без предпазен колан, неносене на каска за мотоциклети и незаконно преминаване през железопътен прелез също ще бъдат увеличени.