София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ратифицирахме протокола за влизането на Северна Македония в НАТО

Нова пощенска марка по повод 15-годишнината от членството ни в Алианса
пропускане

Ратифицирахме протокола за влизането на Северна Македония в НАТО

Нова пощенска марка по повод 15-годишнината от членството ни в Алианса

1 годинаПолитика 8 Боряна Райчева


Българският парламент ратифицира днес Протокола към Северноатлантическият договор относно присъединяването на Република Северна Македония. Това стана в присъствието на председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери.
 
Историческото решение беше подкрепено от депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и "Воля". Народните представители от БСП отсъстваха от заседанието.
 
След ратификацията, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази радостта си от случването на този акт.
 
Захариева допълни още, че членството на Северна Македония в НАТО бележи нов етап от сътрудничеството между двете ни  страни и беше категорична, че Бългярия ще продължава да окуражава Северна Македония и по пътя и към Европейския съюз.
 
Ратификацията се случва в навечерието на отбелязването на кръглата 15-годишнина от приемането на България в Северноатлантическия пакт, посочи пък министърът на транспорта и информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, като представи и новата пощенска марка създадена по повода.
 
Премиерът Борисов също не пропусна да поздрави депутатите по време на провеелото се заседание на Министерски съвет днес за взетото решение.