София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ заплашиха да лишат ЕС от военна помощ

Европа е изправена пред избор

14:49 ч. 03.06.2019 г.Политика 9

Съединените щати поискаха от Европейския съюз да осигури достъп до военните си поръчки, в противен случай Брюксел рискува да остане без американска военна подкрепа "под руската заплаха", написа испанското издание Ел Паис.
Според вестника ултиматумът е поставен на 22 май във Вашингтон по време на среща, на която са взели участие представители на ЕС и Майкъл Мърфи, който отговаря за отношенията на Белия дом с Брюксел.
"Когато настъпи кризата и вашата защита не успее, вашите граждани няма да бъдат много впечатлени от факта, че оръжията са придобити само от европейски страни", цитира вестникът американски чиновник.
Недоволството на Америка е свързано със стандартите на бъдещия Европейски фонд за отбрана и проектите на постоянното структурирано сътрудничество по сигурността и отбраната на страните от ЕС.
Според САЩ новите европейски стандарти в областта на интелектуалната собственост, трансфера на технологии и контрол на износа ще попречат на участието на американските предприятия в договорите за отбрана на ЕС, пише Паис.
„Ако езикът на законодателството в областта на стандартите на Европейски фонд за отбрана и проектите на постоянното структурирано сътрудничество по сигурността и отбраната на страните от ЕС не се промени, Общността ще трябва да избере“, каза Мърфи.
Както отбелязва изданието, американският дипломат всъщност поставя Европа пред избор: сама да осигури сигурността на границите на Европейския съюз или да увеличи военния капацитет за сметка на НАТО.
В същото време представителят на Белия дом припомни, че Русия "има физически граници с ЕС и представлява пряка физическа заплаха за страните-членки".