София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдът в Русия потвърди: Алексей Навални ще лежи 19 години в затвора

Предстои да бъде преместен в затворническа колония със специален режим

7 месецаПравосъдие 14 Антония Лазарова

Апелативният съд в Русия потвърди наложената присъда от 7 години и половина затвор на опозиционния лидер Алексей Навални, наложена му по обвинения в създаване и финансиране на екстремистка организация и дейност.

"Съдът разгледа жалбата на защитата на Алексей Навални и Даниел Холодни и реши да остави решението на първата инстанция непроменено", се казва в решението на съда, цитирано от ТАСС.

Там се посочва също така, че времето, прекарано от опозиционера, ще бъде зачетено за излежано.

Заседанието на Апелативния съд беше проведено при закрити врати заради предупреждение от Министерството на вътрешните работи. В писмо от ведомството към съда се казва, че поддръжниците на Навални възнамерявали да "организират провокации" по време на заседанието.

Журналисти бяха допуснати само за обявяването на решението.

Със сегашната присъда на Навални се събират общо 19 години затвор. Сега той предстои да бъде преместен в затворническа колония със специален режим. Засега той се намира в колония със строг режим в селището Мелехово, Владимирска област.

През август Московският градски съд призна Навални за виновен за това, че е създал, финансирал и оперирал екстремистка общност, която е призовавала за екстремизъм през интернет.

Заедно с него беше осъден и Даниел Холодни, телевизионен техник, работещ за канала в YouTube на задържания руски опозиционен лидер, който беше признат за виновен в организирането на екстремистка група.

Той получи присъда от 8 години лишаване от свобода.