София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Студенти: Стипендията не е мотивация за избора на специалност!

Образователната институция трябва да се обърне към частния сектор за по-добра реализация

8 годиниОбразование 6 Боряна Райчева

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева и зам.-министърът Иван Димов се срещнаха с представители на студентските съвети, за да обсъдят темата за стипендиите на обучаващите се във висшите заведения.
Кунева благодари на студентите, които са направили възможни разговорите относно проблема със стипендиите, които се превърнаха в тема на широко обсъждане и смут в средите на учащите. Конфликтът възникна, когато някои от направленията бяха определени като „приоритетни“, а „неприоритетните“ излязоха извън целите за развитие от страна на МОН.
Образователният министър призова за диалог като единствен вариант положителните практики да бъдат утвърдени в българското образование.
Нямаше нито един момент за каквото и да сме спорили и да сме говорили, в който да не искаме да продължим да говорим и да намерим решение на тези въпроси, които са важни за всички, подчерта министърът.
От своя страна представителите на студентските съвети споделиха, че също са отворени към комуникация с отговорните органи в името на справедливото разрешаване на създалия се проблем.
Скандалът около стипендиите избухна, след като министерството обяви, че стипендии ще получават само студентите в 32 приоритетни направления. Останалите - юристи, медици, филолози, икономисти и др. казаха, че се чувстват ощетени.
32-те, обявени за приоритетни направления, които ще получават евростипендии са педагогика, физика, химия, математика, информатика, инженерни науки. Според министър Кунева понятието "приоритетни професионални направления" в Закона за висшето образование не разделя различните специалности на значими и незначими, просто там имало недостиг на кадри.