София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Twitter с ново черно-бяло лого X, синята птица отиде в историята

X започна да се появява в горната част на настолната версия на Twitter


Планът на Илон Мъск за създаване на „приложение за всичко“ е в ход. След ребрандирането на Twitter на X, технологичният милиардер насърчи потребителите да преосмислят „цялата концепция“ за това какво представлява платформата.

Преди дори да купи Twitter през октомври 2022 г., Мъск каза, че закупуването на сайта е „ускорител“ за създаването на супер приложение, подобно на WeChat в Китай, PayTM в Индия и GoJek в Индонезия. Тези приложения предлагат на потребителите възможността не само да публикуват, но и да изпращат и получават плащания, да гледат и слушат съдържание и дори да имат достъп до услуги като резервиране на такси или поръчване на доставки на храна.

Съобщава се, че по-рано този месец Мъск е осигурил лицензи за парични преводи в три американски щата, което предполага, че вече се готви да се превърне в разплащателен бизнес.

Линда Якарино, която пое поста главен изпълнителен директор на Twitter миналия месец, даде повече подробности за това какво ще стане новото приложение X, като туитира в неделя, че ребрандирането е част от целта на компанията да „трансформира глобалния градски площад“ отвъд социалната мрежа.

„X е бъдещото състояние на неограничена интерактивност – съсредоточена върху аудио, видео, съобщения, плащания/банкиране – създавайки глобален пазар за идеи, стоки, услуги и възможности. Осъществено от AI, X ще ни свърже по начини, които тепърва започваме да си представяме“, туитна тя.

„Години наред фенове и критици настояваха Twitter да мечтае по-голямо, да въвежда по-бързи иновации и да реализира големия си потенциал. X ще направи това и още. Вече започнахме да виждаме X да се оформя през последните 8 месеца чрез нашите бързи стартирания на функции, но тепърва започваме.“

Малко преди поглъщането на Twitter да приключи, Мъск туитна: „Twitter вероятно ускорява X с три до пет години, но може и да греша“.

Мъск има достъп до домейна X.com от 2000 г., през което време работи върху PayPal. Преди да ребрандира Twitter, уебсайтът просто показваше буквата „X“, но сега пренасочва към Twitter.com.