София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

В подкрепа на арменците в Нагорни Карабах: Арменската общност в България излиза на протест

Инициативата „Европейци за Арцах“ обединява арменските общности в Европа

17 сОбщество 303 Иванина Игнатова

Представители на арменската общност от София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе излизат на протест в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах, съобщиха от църковното настоятелство на арменската църква в София.

Той е част от международна инициатива на всички арменски общности и ще се проведе по едно и също време в различни градове в Европа и по света.

Демонстрацията в София е пред сградата на Представителството на Европейската комисия (ЕК) от 13 ч., а в останалите градове ще e по същото време пред арменските храмове в страната. В Русе ще е проведе пред сградата на общината.

Инициативата „Европейци за Арцах“, както арменците наричат Нагорни Карабах, обединява арменските общности в Европа и повече от 500 европейски обществени структури. На 1 октомври от 13 ч. митинги се провеждат в Брюксел, Лондон, Виена, Стокхолм, Лион, Марсилия, Копенхаген, Мюнхен, Прага, Лисабон, Братислава, Никозия, Атина, Букурещ и други. 

Над 3/4 от 120-те хиляди жители на населения предимно с арменци Нагорни Карабах са избягали от района от началото на азербайджанското настъпление.