неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      След смъртта на Раиси: Първият вицепрезидент на Иран става временен президент

      Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, става временен президент след смъртта на Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер. Ето подробности от „Ройтерс“ за 68-годишния лидер:

      Като временен президент Мохбер е част от тричленен съвет заедно с председателя на парламента и ръководителя на съдебната система, който ще организира нови президентски избори в рамките на 50 дни след смъртта на президента.
      Роден на 1 септември 1955 г., Мохбер, подобно на Раиси, се смята за близък до върховния лидер Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси.
      Мохбер стана първи вицепрезидент през 2021 г., когато Раиси беше избран на поста.

      Новият президент беше част от екип от ирански официални лица, които посетиха Москва през октомври и се съгласиха да доставят ракети земя-земя и повече дронове на руската армия, казаха източници пред „Ройтерс“ тогава. Екипът включваше и двама висши служители от Революционната гвардия на Иран и служител от Върховния съвет за национална сигурност.

      Мохбер преди това е бил ръководител на Setad, инвестиционен фонд, свързан с върховния лидер.
      През 2010 г. Европейският съюз включи Мохбер в списък на лица и организации, които санкционира за предполагаемо участие в дейности, свързани с ядрени или балистични ракети. Две години по-късно го извади от списъка.
      През 2013 г. Министерството на финансите на САЩ добави Setad и 37 компании, които фондът ръководи, към списък със санкционирани лица.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ