четвъртък, 19.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      Археолози откриха фрагмент от античен надпис в Пловдив

      При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на Регионален археологически музей-Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.

      Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на града, предава BNR.

      Направена е незабавна консултация с д-р Николай Шаранков, специалист по епиграфика, който установява, че най-вероятно става въпрос за почетен надпис от постамент за статуя, датиращ от времето на император Септимий Север (193-211 г.).

      Надписът споменава името на знатния гражданин Вераний, трибун и първожрец на императорския култ във Филипопол. Обектът е на ул. „Митрополит Панарет“ 17, където частен инвеститор събаря стара възражденска къща, за да строи.

      По реда на закона той е заявил  археологическото проучване, което още в първия си ден изненадва арехоалога Десисилава Давидова. Тя уточни, че находката е открита в интересен район на града, с многопластови находки от Елинизма до Османската епоха.

      Откритата плоча е с размери 70/40 см., намерена е на дълбочина около 1.60 м. Уникалното е колко добре е съхранена плочата, каза археологът, с уточнението, че през вековете мраморният материал се е ползвал като строителен.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ