четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ ремонтират кея за хуманитарна помощ в ивицата Газа

      САЩ работят по възстановяването и ремонта на временния хуманитарен кей край бреговете на Газа, след като в резултат на лошо време, бурното море повреди част от него, каза в четвъртък говорителка на Пентагона, цитиран от „Ройтерс“.

      „По-рано днес инженерите на израелската армия премахнаха закотвената част от кея на плажа. Този следобед всички секции на кея на бяха преместени в пристанището на Ашдод за възстановяване и ремонт“, каза Сабрина Сингх пред репортери .

      Два военни кораба, които бяха изхвърлени на брега на Израел близо до Ашкелон, също са извадени, каза Сингх.

      „Възстановяването на останалите два военни кораба, които бяха изхвърлени на брега близо до кея продължава с помощта на израелския флот. Възстановяването и ремонтът на кея ще отнеме повече от седмица, а след завършването кеят, корабите ще бъдат закотвени отново на брега на Газа“, добави тя.

      Тъй като кеят не работи от миналия уикенд, Сингх каза, че не е постъпвала помощ от зоната за разпределяне в Газа.

      „Има над 1000 метрични тона, които са потекли в Газа. Така че напредваме. Очакваме да успеем да възстановим този напредък веднага щом успеем да закотвим отново кея в Газа“, добави тя.

      Президентът Джо Байдън обяви изграждането на кея през март, когато хуманитарни служители призоваха Израел да улесни достъпа на хуманитарна помощ до Газа по сухопътни пътища. 

      Войната в Газа избухна, когато бойци ръководени от „Хамас“, извършиха безпрецедентна атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души, главно цивилни, и отвеждайки други 253 обратно в Газа като заложници.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ