петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Европейски учени откриха звездна система, на която може да има живот

      Европейски учени са открили в съзвездието Водолей три планети, които са сходни на Земята и потенциално може да притежават условия, които позволяват възникването и развитието на живот, съобщава статия, публикувана в списание „Нейчър“. Планетите обикалят около звезда, т.нар. червено джудже чиято маса е около 10 пъти по-малка от тази на Слънцето, а силата, с която свети – около две хиляди пъти по-малка от слънчевата.

      С помощта на новопостроения телескоп TRAPPIST, инсталиран в обсерваторията Ла Сила в Чили, астрономите са наблюдавали системата и са стигнали до изводите, че тя може да е подходяща за същуствуването на живи организми. Трите планети, които обикалят около звездата, наречена на името на телескопа, са приблизително с равни на земния диаметри.

      Първата планета изпълнява пълна орбита около червено джудже само за два непълни дни, втората за три дни, а третата – за 18 дни. Темпуратурите на повръхността на планетите са сравнително ниски от 11 до 120 градуса по Целзий на първата планета, около минус 30 до плюс 68 градуса на втората и минус 73 до плюс 7 градуса на третата планета.

      Според Майкъл Гилън от университета в Лиеж, Белгия, тази звездна система наподобява по-скоро Юпитер с неговите спътници, отколкото Слънчевата система.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ