неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Щангите може да загубят олимпийския си статут

      Вдигането на тежести може да бъде извадено от програмата на Олимпийските игри. Това стана ясно по време на сесията на Международния олимпийски комитет в перуанската столица Лима.

      „Ако вдигането на тежести остане съвместимо с правилата на WADA, тогава ние ще продължим със сегашната формула и за Париж 2024. В противен случай ситуацията ще е различна и може да не ги включим“, заяви президентът на МОК Томас Бах.

      Половината от 106-те положителни проби, дошли след повторни тестове, са на състезатели по вдигане на тежести. Става въпрос за проби от игрите през 2008 и 2012 г. в Пекин и Лондон. Според члена на МОК Денис Осуалд 80% от положителните проби са на тежкоатлети и лекоатлети.

      Вдигането на тежести е вторият най-успешен български спорт на олимпиади след борбата. Българските щангисти са спечелили 36 медала от олимпийски игри, от които 12 златни.

      Последният медал обаче, спечелен щангистите, за България от олимпиада, е титлата на Милен Добрев от Атина, където и Изабел Рифатова спечели бронз при жените.

      След това българските щанги изпаднаха в криза, включително и заради многобройните случаи на състезатели, хванати с допинг.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ