София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Изборите „2 в 1“: ЦИК с насоки как могат хората с увреждания да гласуват

Избирател с увредeно зрение или със затруднения в придвижването може да гласува и в избрана от него подходяща секция

16 дниИзбори 25

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на свое заседание как ще се организира гласуването на хора с трайни увреждания за вота „две в едно“ – парламентарните избори и избори за представители в Европейския парламент, на 9 юни. 

Районните избирателни комисии с определят секция на първия етаж (партер), която е с най-малък брой избиратели по избирателен списък за гласуване на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването, се посочва в решение на комисията. Пред секцията се поставят обозначителни знаци, с цел да се отбележи нейното предназначение. 

Избирател с увредeно зрение или със затруднения в придвижването може да гласува и в избрана от него подходяща секция. Преценката за това дали секцията е подходяща е на самия избирател, а не на СИК, се посочва в решението на ЦИК.