София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Аркади Шарков: Нужен ни е нов здравен модел

„Имаме нужда от рационални, а не политически решения в здравеопазването“

Аркади Шарков: Нужен ни е нов здравен модел

„Имаме нужда от рационални, а не политически решения в здравеопазването“

8 месецаЗдраве 8 Боряна Райчева


Здравният икономист Аркади Шарков гостува в предаването „Делници“ по телевизия Евроком. Той припомни, че на 17-и септември беше Междунариодният ден за защита безопасността на пациента. Шарков подчерта, че освен всичко друго денят отбелязва и финансовата безопасност на пациентите.

По отношение на качеството на здравеопазването у нас, здравният икономист формулира като основен проблем недостига на финанси. Липсата на реформи също е друг сериозен проблем, който предстои да бъде решен.

Шарков изтъкна. че ниското заплащане на лекарите води до честата практика млади лекари да напускат страната. Обикновено тези специалисти заминават за Германия. Икономистът заяви, че изнасяме достатъчно количество млади кадри навън.

Експертът от ЕКИП обясни, че от 2004 г. насам не са извършени никакви реални реформи.

„Министерството на здравеоопазването решава стари и закърняли проблеми. Това е един основен проблем в сектора. Трябва да имаме рационални, не политически решения. Бюджетът за касата се мисли от година за година. Това е тотално грешна стратегия“, допълни Шарков.

Здравният икономист коментира и ефективността на здравната ни система. Според него се изисква дългосрочна стратегия за функционирането й. Той подчерта, че реформите никога не са леки в тази сфера.

„Когато краткосрочният ефект го няма, политиците не са готови да извършат дадено действие или реформа“, напомни Шарков.