София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Донев: Няма опасност да изпаднем в дългова криза

"Състоянието на финансите на държавата е стабилно", подчерта премиерът

16 мПолитика 317 Рая Златинова

Припомняме, че в сряда финансовия министър Росица Велкова съобщи, че държавата е изправена пред свръхдефицит, говореше се и за фалит.

"Състоянието на финансите на държавата е стабилно, няма опасност за валутния борд, няма опасност за валутния курс лев-евро, няма опасност за това доходите и пенсиите да не се изплащат", това сподели служебния министър председател Гълъб Донев в ефира на Нова. 

„Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”, поясни още Донев.

„Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното - финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, категоричен бе министъра.

„Това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително”, това обясни относно доклада на Финансовото министерство министър-председателят.

Донев коментира и призивите за оставката на финансовия министър Росица Велкова, като сподели, че "това е въпрос, който не стои на дневен ред, напротив, министър Велкова е един професионалист, компетентен министър, който много добре води финансите на държавата".