София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Доц. Ангел Кунчев: Пикът на третата вълна от COVID ще дойде преди изборите

"Няма претоварване в здравната система и можем да се справим", заяви той
4 мЕвроком 1860

Това кога ще бъдат изборите няма как да повлияе нито на развитие на епидемията, нито на нашите решения. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР.

„Натоварват ни с много големите очаквания. Почвата в България за такъв тип теории е много подходяща. Няма как да предвидим доколко ще се вдигне през тази трета вълна заболеваемостта, нито кога ще достигне своя пик и максимум. Според мен това ще се случи преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. Това, което забелязваме от последните данни от последните дни, от поредната секвенция на 96 проби, че 68 са положителни за британския вариант. Основата причина за този ръст както в България, така и в Европа, е неговото разпространение и по-лесното предаване на заболяването“, посочи още той.

„Ситуацията в България, заболеваемостта, която имаме в момента и мястото ни в Европейския съюз показват, че с тези мерки засега инфекцията се държи под контрол. Няма претоварване в здравната система и можем да се справим. Ние задържахме едни от последните места по заболеваемост няколко седмици“, каза той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!