София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Евтим Милошев: Тръгвам на "турне" за летния сезон, но няма да пия вода от морето

"Има недостиг на работна ръка, което е сериозен проблем"

18 дниПолитика 17 Васил Василев

„Най-доброто е на 9-и юни е да има стабилен редовен кабинет. Моята работа е да осигуря летния сезон, което е голяма отговорност. Още другата седмица отиваме на „турне“ по морето, за да проведем административни срещи с концесионери, с местната управа и със службите. Не е нужно медиите да заливат с апокалиптични прогнози туризма ни. Има недостиг на работна ръка, което е сериозен проблем. Очакванията са да имаме добър летен сезон. На първия ни парламентарен контрол казах, че законът за чужденците, които работят в България, е внесен и той само трябва да бъде приет. Едно от основните неща в него е визите на чужденците да се подновяват, а не да напускат страната. Става въпрос за хора от Непал и Киргистан. Още в четвъртък организирах среща с представители на МВР и агенцията за миграция. Въпросът е много горещ и хората са много притеснени. Служителите на службите ми казаха, че не са „бездушна администрация“. Има недостиг на работна ръка, но той не трябва да променя пазара на труда и да взема работата на българите. Ако бизнесът и политическите партии в парламента направят усилие, ще е много голям знак“. Това заяви пред БНТ министърът на туризма Евтим Милошев.

„Имаме всичко, трябва да се усмихваме, колкото и да звучи като лозунг. Туризмът е на пазара на емоциите и туристът трябва да вижда усмихнатото лице на туризма, за да се върне отново в България, когато занесе емоцията си вкъщи. Ще цитирам Стефан Цанев: „Ежедневието ни осветява“. Не го казвам като пропагандатор, но ние трябва да си погледнем нашия туризъм. Обещавам да не пия вода от морето, както правеха някои наши предишни министри“, каза още Милошев. 

снимка: БГНЕС