София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

ИМАЛО Е НАТИСК ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ НА ПРОМЕНИТЕ В ОСИГУРИТЕЛНАТА СИСТЕМА

Това заяви Томислав Дончев, но не посочи кой е оказвал натиска
7 годиниПолитика 77 Боряна Райчева

 

Имаше оказан натиск предложените от ГЕРБ промени в осигурителната система да бъдат изтеглени. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия. Той обаче отказа да посочи кой е оказвал натиска, но посочи, че „естествено става дума за засегнати интереси".
Дончев оправда привидната бързина, с която бяха предложени и приети новите разпоредби в Държавното обществено осигуряване с това, че промените в осигурителната система са били разисквани от няколко месеца и са били залегнали в предизборната програма на ГЕРБ. Дончев поясни, че още тогава с идеите на ГЕРБ са били запознати и синдикати, и работодатели. Идеята не е била да се пълнят дупки в НОИ, с парите на осигурените българи за втора пенсия, а да се даде право на избор, което е само и единствено предимство.
Вицепремиерът посочи още, че при създаването на коалицията за подкрепа на правителството е било ясно, че не по всички въпроси ще има съгласие. Точно за това моделът е на плаващото мнозинство, като по някои теми ГЕРБ разчита дори на подкрепа от опозицията. "Много неща, които ги няма в общата ни декларация, ще се случат в бъдеще, ситуацията е динамична", категоричен беше Дончев. Той потвърди, че има уговорка в коалицията разговорите за направените законови промени в осигурителната система да продължат и едва след постигане на съгласие да се издаде Наредба за прилагането на закона. Това ще стане до края на месец януари 2015 година.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!