София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Навални обяви намерението си да се върне в Русия на 17 януари

Навални има две условни присъди и го грозят 10 години затвор
6 сПолитика 118 Боряна Райчева

Алексей Навални обяви, че ще се завърне в Русия на 17 януари.

"Купих билети за вкъщи. Така че в неделя, 17 януари, ще се върна в Москва с полет на „Победа", каза Навални във видео съобщение в профила си в Instagram.

Навални беше хоспитализиран в Омск на 20 август, след като се почувства в самолет на път от Томск. Въз основа на резултатите от изследванията, омските лекари посочиха основната диагноза като метаболитно разстройство, което предизвика рязка промяна в кръвната захар. Според омските лекари не са открити отрови в кръвта и урината на Навални.

По-късно беше откаран с полет в Германия, където премина курс на рехабилитация. Германското правителство заяви, позовавайки се на военни лекари, че Навални е бил отровен с вещество от групата токсични бойни агенти "Новичок". В тази връзка Кремъл заяви, че Берлин не е информирал Москва за своите констатации, а руското външно министерство подчерта, че Русия очаква отговор от Германия на официално искане по този въпрос: за един месец Русия изпрати на Германия три искания за правна помощ по ситуацията с Навални, отговори не са получени.

Навални има две условни присъди и го грозят 10 години затвор.