София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пламен Георгиев с над 6000лв. заплата като консул

Отделно в България трябва да му тече заплата като служител на МВнР

Пламен Георгиев с над 6000лв. заплата като консул

Отделно в България трябва да му тече заплата като служител на МВнР

8 месецаПолитика 10 Боряна Райчева


Тази седмица се очаква да стартира официално дипломатическата кариера на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, изпратен да представлява България като генерален консул във Валенсия.

Дни преди да заеме поста, персоната му привлече вниманието и на местните медии. "Ел Конфиденсиал" съобщава, че
стотици българи се бунтуват срещу неговото назначение, а още преди месеци хора от българската общност предупредиха, че са готови да протестират.

Срещу изпращането му за консул тече и онлайн петиция, която е подкрепена от над 3500 души.

Кампанията достигна дори до кралското семейство на Испания и премиера на Валенсия Жимо Пуиг, но Испания прие назначението му.

"Ел Конфиденсиал" припомня и как се стигна до изпращането на Пламен Георгиев във Валенсия, включително подробности около казуса с терасата му, и отбелязва, че в България усещането за корупция е високо.

Испанското издание обаче се съсредоточава около заплатата и условията, при които ще работи той във Валенсия. Според публикацията Георгиев ще получава около 3300 евро на месец, както и отделни средства за съпругата и децата му, ако го придружат.

Предишни консули са получавали по 500 евро на месец за съпругите си, 200 за всяко дете и платен наем на апартамент в една от най-хубавите зони на града.

Българското правителство поема разходите и за частно училище за децата му.

Информацията на испанското издание обаче не е точна, тъй като въпросните 3300 евро са командировъчните на Пламен Георгиев и той няма да бъде осигуряван върху тях. Отделно в България трябва да му тече заплата като служител на МВнР.

Пламен Георгиев ще отговаря за над 40 хиляди българи във Валенсия и областта, които търсят консулска помощ предимно по бюрократични проблеми.

Външно министерство мотивира назначението с това, че той знаел испански и работел добре с правоохранителните органи в Испания.

Георгиев обаче се оказа с начално ниво на познания по испански език.Според автобиографията на бившия шеф на антикорупционната комисия, депозирана в парламента през февруари 2018 г.,той владее испански на ниво А2, което предполага съвсем базисни умения.