София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Премиерът на Хърватия: България трябва да получи най-много от допълнителните ваксини

Очаква се да се разпределят 10 милиона дози от препарата на Pfizer/BioNTech
6 сПолитика 698 Златина Петкова

“България трябва да получи най-много дози от тези 10 милиона от препарата на “Пфайзер/Бионтех”, коментира премиеръта на Хърватия Андрей Пленкович. Коментарът му дойде по време на пресконференция в петък, посветена на ситуацията с недостига на ваксини в някои страни от ЕС, а също и с решението от срещата на върха на ЕС в четвъртък за разпределяне на допълнителни 10 милиона ваксини дози на компанията Pfizer/BioNTech.

Припомняме, че Европейският съюз е поръчал 120 милиона дози от британско-шведската компания AstraZeneca, а е получил само 30 милиона. “Заради това в Хърватия има недостиг на ваксини”, каза още Андрей Пленкович.

“Постоянните представители в ЕС са натоварени със задачата да договорят разпределението на тези 10 милиона дози на Pfizer/BioNTech възможно най-скоро в дух на солидарност”, допълни хърватският премиер. Пленкович коментира, че около 405 милиона души живеят в държави, в които няма проблем с ваксините, а около 40 милиона - в страни, които не са получили поръчаните количества.

По думите му целта на разпределението на 10-те милиона ваксинни дози на Pfizer/BioNTech е да компенсира страните, които са поръчали предимно AstraZeneca и по-малко от другите производители.

“Около шест или седем страни трябва да бъдат компенсирани, включително Хърватия, което ще помогне за равномерно покритие на ЕС с ваксини”, посочи хърватският премиер и уточни, че неговата държава е получила само 17 процента от дозите, поръчани от компанията AstraZeneca.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!