София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Радев към Путин: Русия има място в изграждането на АЕЦ "Белене"

Според руския президент отношенията между България и Русия се възстановяват

Радев към Путин: Русия има място в изграждането на АЕЦ "Белене"

Според руския президент отношенията между България и Русия се възстановяват

12 месецаПолитика 31 Боряна Райчева


Българският президент Румен Радев е на посещение в Русия. Той се срещна с руския си колега Владимир Путин. Делегации на двете страни разговарят в Константиновския дворец в Санкт Петербург днес.

След като отчете стратегическо партньорство в областта на енергетиката, Румен Радев каза, че има потенциал това сътрудничество да се задълбочава. "Знаете, вече придобихме два руски реактора, това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор", обяви още българският президент.

Той заяви, че в областта на газовите доставки също има дългогодишно партньорство между двете страни и обясни, че България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа с планове за изграждане на газоразпределителен център и газова борса, както и с изграждане на интерконектори със съседни държави. По думите му това дава нови възможности за доставки на руски газ през България и към Централна Европа.

Руската корпорация "Росатом" ще иска самостоятелно да построи АЕЦ "Белене" в България. Това обяви шефът на компанията по време на Петербургския икономически форум. Руската страна е настояла за държавни гаранции за АЕЦ „Белене”.

„Аз обясних, че става дума за дългосрочен проект, който ще бъде готов след 10 години. До тогава анализите са трудна задача - какви точно ще бъдат цените, какъв ще бъде енергийният микс, но българската държава не може да поеме този финансов риск към момент. Руската страна има желание да участва, като страна, която държи технологиите на реакторите и тяхната безопасност. Това е минимумът на участие”, каза Румен Радев.

"Нашата втора среща, г-н президент, за толкова кратък период е ясен сигнал за новата динамика в нашите двустранни отношения, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки. Това е сигнал, че и двете страни желаем да развием тези отношения интензивно и конструктивно на взаимноизгодна основа. Също така отношенията са изключително добри на ниво правителство и на ниво парламент. България, знаете, е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация в условията на тази по-сложна обстановка. Считам, че конструктивният и отворен диалог и прагматично сътрудничество са ключът към мирна и просперираща Европа. Ние имаме изключително добри отношения в областта на културата, науката, образованието и туризма", каза още Радев в началото на срещата с Путин и руската делегация.

От своя страна Владимир Путин посочи, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. Той допълни, че започват да се използват резервите за активизиране на двустранните отношения.