София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТРАГЕДИЯТА "ЧЕРНОБИЛ": 35 години от смъртоносния взрив

100 000 души стават жертви на инцидента

3 годиниИстория 12 Велина Велинова

Ядрената централа в Чернобил избухва преди 35 г. На този ден става факт най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна, е планирал посещение в зоната край реакторите, която е необитаема от времето на взрива. Тя е забранена за достъп и е в радиус от 30 км от централата. 

На днешната дата гръмва реактор номер 4 на ЯЕЦ Чернобил. Отровни газове са изхвърлени в цяла Европа, като най-замърсен е въздухът в Украйна, Беларус и Русия. България разбира за аварията едва след няколко дни, когато отровите вече са достигнали до въздуха ни. Държавното ръководство на страната решава да не съобщава на населението за случилото се веднага, по тертип на съветското ръководство в лицето на Михаил Горбачов. Манифестациите не са отменени и хиляди българи са вдишали газовете, без да знаят за това. Ядрените газове горят 10 дни. 

Вследствие на взрива град Припят, който се намира близо до централата, се превръща в призрачен. Днес се организират екскурзии, които позволяват на посетителите да разгледат градчето така, както е изоставено от жителите си. В бившите жилища могат да се намерят играчки, дрехи, одеала и посуда, принадлежали на собствениците им. 

116 000 души са евакуирани от зоната на взрива през 1986 г. В следващите няколко месеца са евакуирани още 230 000 души. 600 000 пък са изпратени или отиват като доброволци в централата, за да минимизират щетите с риск за живота и здравето си. Официално жертвите на ядрената катастрофа са 100 000. 

Днес ядрената централа в Чернобил е покрита със стоманен саркофаг, който струва 2.1 млрд. евро и е финансиран от международната общност.