София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Цвета Караянчева откри фолклорния събор в пловдивския парк "Лаута"

"Това е нагледен урок по родолюбие"
пропускане

Цвета Караянчева откри фолклорния събор в пловдивския парк "Лаута"

"Това е нагледен урок по родолюбие"

2 чЕвроком 1289


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри Народния събор в пловдивския парк "Лаута". Това е нагледен урок по родолюбие и преданост към нашите традиции и обичаи, отбеляза Караянчева.

Днес Пловдив е сцена на дарования от цяла България, пъстра черга от гласове, мелодии, стъпки и шевици, въртележка от звуци и движения, звън на родопски чанове, кукерски маски, обреди, наричания, занаяти, заяви Цвета Караянчева.

Тя подчерта, че тази палитра от багри и ритми не може да остави никого равнодушен, защото тя е в кръвта ни, защото тя ни сплотява и ни държи.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че нашият фолклор, събиран през вековете и предаван от поколение на поколение, е съхранил народа ни в най-смутните исторически времена.

От този бистър кладенец народът ни е черпил сила, вяра и вдъхновение, посочи Цвета Караянчева и добави, че и днес той ни спасява от тъгата, от унинието, от колебанията дали сме достойни за предците си.

Фолклорният фестивал "Народен събор Пловдив" е важна част от културния календар на общината. Всяка година повече от 30 000 души наблюдават богата му програма, която се представя на три сцени на открито в парк "Лаута".