София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

В Рим се закле най-младият кабинет начело с Джузепе Конте

Експремиерът Матео Ренци е зад съюза на „5 звезди“ и демократите
пропускане

В Рим се закле най-младият кабинет начело с Джузепе Конте

Експремиерът Матео Ренци е зад съюза на „5 звезди“ и демократите

9 месецаПолитика 93 Боряна Райчева


Новият кабинет на италианския премиер Джузепе Конте положи клетва в Квириналския дворец пред президента Серджо Матарела.

В понеделник и вторник предстои да се гласува вотът на доверие на кабинета „Конте 2“. Първото заседание на правителството в двореца Киджи ще касае назначаването на експремиера Паоло Джентилони за еврокомисар от Италия.

Става дума за 22-ма членове на кабинета, сред които са представителите на „Движението 5 звезди“ на Луиджи ди Майо и на Деморкатическата партия на Никола Дзингарети и експремиера Матео Ренци.

Седем души или една трета от кабинета са дами. 11 министри са на „Движението“. Кабинетът е обявен за „най-младия в историята на Италианската република“ със средна възраст на министри от 47 г.

Световните медии обръщат вниманието, че идеята за обеиднението на лявопопулистите „5 звезди“ с дясноцентристите демократи е на експремиера Матео Ренци.

След няколко горещи августови седмици Матео Ренци се завръща в политиката - подавайки ръка на бившия си враг той проправи пътя за нов кабинет, констатира американското издание Politico.

„За мен съюзът с „5 звезди“ е огромна жертва. Правя го само, за да изпратя Матео Салвини у дома и да спася икономиката на Италия“, призна Матео Ренци пред изданието.