петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      SPACEX С ИСТОРИЧЕСКО ПОСТИЖЕНИЕ – ВЕРТИКАЛНО КАЦАНЕ НА ОРБИТАЛНА РАКЕТА

      Компанията на технологичния предприемач Елън Мъск SpaceX започна да пише нова глава в космическите полети от и до Земята. Нейната ракета „Фалкон 9“ успя да излети, да изпълни мисията си, след което да се приземи невредима обратно на Земята, при това във вертикално положение. Това се случва за първи път в историята на космическите полети на нашата планета.
      Постижението на SpaceX – приземяване на безпилотна орбитална ракета, ще доведе до революция в ракетната индустрия, която до момента е изгубила милиони долари от изхвърлени машинни части и ценни ракетни части след всяко изстрелване, коментира BBC.

      „Фалкон 9“ излетя от космическата площадка „Кейп Канаверал“ във Флорида и се приземи след около 10 минути на разстояние от близо 10 км южно от мястото на излитането.
      Освен тест за своята ракета, стози полет SpaceX направи и първата си търговска доставка, свързана с космоса. Ракетата достави 11 сателита, които осигуряват връзка машина-машина (M2M – Machine-to-Machine) на доставчика на комуникации ORBCOMM, в орбита.
      Това е първият полет на „Фалкон 9“ от юни месец насам, когато само няколко секунди след като излетя, ракетата се възпламени във въздуха заедно с товара си, който трябваше да бъде доставен на Международната космическа станция (МКС). SpaceX има договор на стойност $1,6 млрд. (€1,47 млрд.) с НАСА за доставка на различни материали на МКС.

      Вижте още: Приземяването на ракетата

      Източник: economy.bg

       

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ