четвъртък, 03.10.24
25.6 C
София
25 C
Пловдив
21.2 C
Варна
Search Suggestions

      Икономист: Спре ли транзитът на газ през Украйна, не може да се прогнозира с колко ще поскъпне той

      „Има логика, защото въпреки че няма санкции върху продажбите на природен газ и нефт, търговците най-вече на петрол бягат като дявол от тамян от купуването на руския нефт и нарастват рисковете, че в един момент ще стане невъзможно да се купува руски петрол без това да нанесе санции на най-големите търговци на петрол“, това заяви икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров пред БНТ, за високите цени на горивата в световен мащаб.

      И добави, че руският нефт „Урал“ се търгува с около 25 долара по-малко от американския сорт „Брент“.

      „В момента вървим към един сценарии на поне частична забрана на суровия петрол“, прогнозира експертът.

      „В момента страни като България, които търгуват със 100% руски петрол, получават една идея по-ниски цени“, подчерта той, но заяви, че цената на горивата расте в цяла Европа и това според него донякъде оправдава и високите цени у нас.

      „Това, че има по-ниска цена на суровия петрол не означава, че това е по-добра ситуация за нас, защото във всеки един момент може да има спиране на доставките, не само заради санкциите на ЕС и САЩ за износ на суров петрол, а и защото самата Русия в момента може да реагира като ответен удар на икономическата война, която се води срещу нея със спиране на доставките“, анализира Владимиров.

      „Ще има ефект върху цената на природния газ у нас, безспорно“, добави експертът и прогнозира, че увеличението ще бъде значително.

      И добави, че ако Русия спре транзита на газ през Украйна, няма да може да се даде конкретна цена като таван за стойност на синьото гориво.

      „Пред нашата страна е изключително важно да работим за намиране на алтернативни досатавки на природен газ, най-вече от Гърция. Няма индикации, че правителството е договорило доставки на втечнен газ от Катар и САЩ, а Русия спре ли доставките, България не може да осигури нуждите на потреблението си“, категоричен беше Мартин Владимиров.

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

      Search Suggestions