петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Последното лунно затъмнение за тази година е в петък

      Последното лунно затъмнение за тази година предстои в петък, а то съвпада с т.нар. жътвена Луна, комбинация, каквато ще може да се види отново чак през 2024 година, съобщи сайтът Science Alert. Подобно съвпадение имаше и през миналата година.

      Най-добра гледна точка към затъмнението ще имат жителите на Европа, Азия, Африка и Австралия, а добрата новина е, че синоптиците прогнозират ясна вечер над почти цялата територия на България.

      Името си жътвена Луната получава от индианците, тъй като пълнолунието е най-близо до есенното равноденствие, когато е подходящото време за жътва и прибиране на реколтата. Другата причина за названието е и фактът, че жътвената Луна изгрява веднага след залеза на Слънцето и това дава възможност да се работи на полето по-дълго.

      Лунното затъмнение в нощта на петък срещу събота ще е частично и почти незабележимо. Все пак при липсата на облаци и позиция на тъмно място, дори без специално оборудване, ще се забелязват сенки, които минават по горната част на лунния диск. Естествено наблюдението с бинокъл или още по-добре с телескоп ще даде по-въздействаща картина.

      Затъмнението ще започне в 19.54 часа българско време на 16 септември и ще продължи точно 3 часа, 59 минути и 16 секунди.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ