София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

30% от българите закъсняват със сметките

Най-често забавяме плащането на ток, вода, телефон и газ
пропускане

30% от българите закъсняват със сметките

Най-често забавяме плащането на ток, вода, телефон и газ

4 месецаОбщество 33 Златина Петкова


Тридесет процента от българите забавят плащането на сметките си, показват резултатите от направено изследване но “Евростат” по темата.

Разчетите сочат още, че най-често закъсняваме с погасяването на задълженията си за битови разходи като тези за електричество, вода, телефон и газ. 

Оказва се, че на фона на всички държави-членки на Европейския съюз, по този показател, страната ни се нарежда на второ място. С по-лош финансов разчет на приходите и разходите от нас, са само гърците. Сравнението сочи още, че в съседна Румъния, например, процентът на нередовните платци е около 14 на сто, а в Чехия и Нидерландия подобни закъснения са почти невъзможни, показва още изследването.

Хората трябва да познаваме разходите си. За целта е добре да ги записваме, дали в мобилно приложение на телефона, дали в excel-ска таблица, дори и в най-обикновен тефтер”, коментира финансовият консултант Светослав Ковачев.

Експертите по финанси съветват, за да не се стига до подобни ситуации на забавяне на разплащания, хората да водят регулярно лично счетоводство, записвайки всеки месец приходите и разходите си в компютърни таблици или пък на хартия.