София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Бивш финансов министър: Мерките са компенсаторни, но не и антикризисни

„Докато бъдат приложени, ще видим дали ще останат в същия вид", заяви Петър Чобанов
9 сПолитика 247 Николай Парашкевов

„Пакетът от антиинфлационни мерки е безкрайно закъснял и няма фокус. Това не са антикризисни мерки. Донякъде са компенсаторни”, така бившият министър на финансите Петър Чобанов коментира мерките на властта срещу кризата.

„Докато бъдат приложени, ще видим дали ще останат в същия вид и по какъв начин ще бъдат разписани. Част от тях могат да стимулират потреблението и допълнително да увеличат инфлацията, част от тях да я задържат, но това няма да реши основния проблем. Когато искаш да се бориш с инфлацията, трябва да създадеш възможност за по-голямо производство в икономиката”, смята още Чобанов.

 По думите му единствената политическа сила, която изглежда доволна от мерките, е БСП.

„Всичко очаквам от това правителство. Тази актуализация няма да има този смисъл, какъвто преди беше влаган”, заяви той.

На въпрос дали от ДПС биха подкрепили повишение на минималната работна заплата, Чобанов каза следното:  

„Към момента нямаме основание да считаме, че тя ще бъде повишена. Нямаме подобни сигнали. Ако го предложат, ще обсъдим. Не смятам, че тя трябва да се повиши засега”.

По думите му нивото на инфлацията у нас прави влизането ни в еврозоната невъзможно.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!