София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

ЕС може да поиска освобождаването на Навални чрез Европейския съд по правата на човека

Според източник, близък до Съвета на Европа
9 сЕвроком 445

Чрез Европейския съд по правата на човека Съветът на Европа може да поиска от руските власти да освободят Алексей Навални, който сега е в ареста. Това съобщи пред ТАСС във вторник източник, близък до Съвета на Европа.

„Възможно е това да се случи в близко бъдеще и за това ще се използва екзотична процесуална форма, която не е предназначена за такива случаи - решение за прилагане на временни мерки в съответствие с правило 39 от [ЕКПЧ] Регламент а", твърди източникът.

Според него „ще се направи опит да се приложи този формуляр извън рамките на конвенцията на ЕСПЧ и без да се разглежда делото по същество“.

Той обясни, че тази форма обикновено се използва от съда при подаване на жалби до ЕСПЧ за експулсиране на нелегални мигранти от страната и представлява спешна забрана за тяхното депортиране до края на разглеждането на жалбата в съда. В същото време, отбеляза източникът, ЕСПЧ все още не е поискал освобождаването на лице, осъдено от руски съд като временна мярка.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!