София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Финансовият министър: Държавните предприятия проверяват договорите си заради санкциите

Вчера беше публикуван разширен списък от фирми
пропускане
11 чПолитика 401

След закона „Магнитски” от министерствата са дали указания на всички предприятия с над 50% държавно участие да огледат съществуващите договори. Това обяви финансовият министър Асен Василев.

Вчера беше публикуван разширен списък от фирми, свързани с Васил Божков и Делян Пеевски, попаднали в списъка „Магнитски”.

Министърът на финансите Асен Василев коментира, че до момента няма данни за това дали държавни фирми са осъществявали бизнес с въпросните фирми от списъка. Извършва се проверка.

„Това, което сме направили като решение на МС, е по-тясно от дефиницията на свързани лица в ДОПК, по-тясно и от дефиницията за свързани лица в КПКОНПИ. Причината да е толкова тясно е наистина да се ограничи кръгът и ефектът върху държавните дружества. В Закона за обществените поръчки ясно се казва, че ако една поръчка би нанесла икономическа щета или застрашава икономическата сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост. Смятаме, че решението на МС е в границите на закона”, заяви Асен Василев.

Така 98 фирми са в списъка на Министерството на финансите. Той може да продължи да расте, анонсира Асен Василев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!