София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Изявление на генералния секретар на НАТО Столтенберг за Финландия

"Финландия официално ще се присъедини към нашия съюз през следващите дни“

10 месецаПолитика 26 Рая Златинова

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Финландия, чието членство в НАТО е одобрено от Турция, ще се присъедини официално към алианса в следващите дни.
 
Предложението относно протокола за присъединяване на Финландия към НАТО беше прието в Общото събрание на Великото народно събрание на Турция (TBMM). В свое изявление по темата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че приветства решението на Великото народно събрание на Турция. Заявявайки, че всичките 30 съюзници на НАТО, включително Турция, са одобрили протокола за присъединяване, Столтенберг сподели: „Току-що се срещнах с финландския президент Саули Нинистьо, за да го поздравя. Финландия официално ще се присъедини към нашия съюз през следващите дни“, каза той.

Заявявайки, че членството в НАТО ще увеличи сигурността на Финландия и ще укрепи алианса, Столтенберг допълни още: „Финландия има много адекватна армия и силни демократични институции. Поради тази причина Финландия ще добави много към нашия съюз.”

Коментирайки, че всички съюзници на НАТО са взели историческо решение, като са поканили Финландия и Швеция да се присъединят към алианса миналата година, генералният секретар на НАТО уточни: „Имахме най-бързия процес на ратификация в историята на НАТО. Всички съюзници са съгласни, че е в интерес на всички да финализира бързо процеса на ратификация от Швеция. Очаквам с нетърпение да приветствам Швеция като член на семейството на НАТО възможно най-скоро.