София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Министърът на културата: Ще поискам с 250 млн. повече за култура в Бюджет 2023

Кръстев заяви, че Старият Несебър остава в списъка на ЮНЕСКО

24 сПолитика 272 Иванина Игнатова

Парите за артистите у нас в Бюджет 2023 възлизат на 0.4% от него. Министърът на културата Кръстю Кръстев обяви в ефира на Нова, че ще иска допълнителни 250 млн. от държавата.

„В целия свят някои от актьорите работят допълнителна работа. Това е част от професията”, посочи културният министър.

Кръстев нарече филма „Уроците на Блага” на Стефан Командарев „страхотно постижение на българското кино”. Лентата е нашето предложение за „Оскар”.

Министърът на културата коментира и казуса за Стария Несебър. По думите му той остава в списъка на ЮНЕСКО. Кръстев посочи, че е утвърдена нова граница на старинния град – към нея са прибавени и акваторията на юг и на север от полуострова с неговата подводната археология. „Това се стори много интересно на ЮНЕСКО”, каза още министърът. Той не скри, че заради неспазени предписания за малко културната ценност да изпадне от списъка на организацията. „Хората бяха твърди, но много добронамерени към нас”, каза още Кръстев.