София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Под 3 години затвор за един убит и трима ранени при катастрофа

Присъдата не е окончателна
10 сПравосъдие 293 Златина Петкова

Ефективна присъда постанови днес Врачанският окръжен съд по дело за катастрофа, отнела  човешки живот и довела до раняването на други трима души, от които две деца на 9 и 11 години.

Пътният инцидент стана на 26 септември миналата година между селата Люти дол и Ребърково. Доказано е, че при разрешени извън населеното място 90 км/ч подсъдимият водач е управлявал със 122,7км/ч и дори е предприел забранено изпреварване и така е предизвикал катастрофата, при която е загинал 25-годишен мъж от София, а ранените трима души, сред които и деца, са били със средна телесна повреда.

Делото премина днес в едно заседание. По искане на подсъдимия и неговия защитник, то беше гледано по реда на съкратеното съдебно следствие. 

Подсъдимият е признал пред магистратите всички факти от обстоятелствената част на обвинителния акт. За извършените престъпления съдът определи на виновния водач ефективно наказание от 4 години „лишаване от свобода“, което редуцира с 1/3 заради съкратеното съдебно следствие. Така той беше осъден  на 2 години и 8 месеца "лишаване от свобода", което да изтърпи при първоначален "общ" режим. Подсъдимият е лишен и от правото да управлява МПС за срок от 4 години.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна, а подлежи на обжалване или протестиране пред Софийския апелативен съд в петнадесетдневен срок.