София 24 °C
Велико Търново 27 °C
Пловдив 29 °C
Варна 30 °C
Бургас 29 °C
Начало Новини Предавания На живо

Предприятия ползват води от три язовира, въпреки забраните

Басейнова дирекция налага санкции на "Стомана Индъстри" и "Топлофикация-Перник"

Предприятия ползват води от три язовира, въпреки забраните

Басейнова дирекция налага санкции на "Стомана Индъстри" и "Топлофикация-Перник"

3 месецаАгро 142 Александра Иванова


Санкции ще бъдат наложени на предприятията „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация-Перник“. Причината- ползвали са вода от язовир „Студена“, въпреки забраната. Това констатираха проверки на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.

29 отклонения от главния водопровод са установени при язовир "Дяково". Там водоподаването за промишлени нужди е преустановено на 10 януари от Басейновата дирекция. Ветеринарна клиника, тенис-кортове, пунктове за вторични суровини, автокъщи в зона „Пиперево“ и „Хидрострой Рилци“, неправомерно са се закачили към водопровода. 25 от отклоненията вече са запечатани, до края на седмицата предстои запечатването и на останалите четири. След проверка на Микро ВЕЦ Яхиново е преустановена техническата възможност за постъпване на води от яз. „Дяково“, чрез пломбиране на автоматична клапа преди турбините на централата.
„ТЕЦ – Бобов дол“ също е ползвал повече от допустимите количества вода от яз. „Дяково“, за което е съставен и връчен акт на дружеството. Сред нарушителите са и „Автомагистрали Хемус“, „Хидрострой Рилци“. Проверките продължават.