София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Радка Аргирова: Още няколко години вирусът COVID-19 ще бъде с нас

"Засега виждаме, че има нарастване на случаите, учебната година е повод за това", заяви тя.

Проф. Радка Аргирова: Още няколко години вирусът COVID-19 ще бъде с нас

"Засега виждаме, че има нарастване на случаите, учебната година е повод за това", заяви тя.

12 мЗдраве 853 Мирослав Митков


Мисля, че още няколко години вирусът COVID-19 ще бъде с нас. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова по БНТ.

"Засега виждаме, че има нарастване на случаите, учебната година е повод за това", заяви тя. Не се спазват предвидените мерки, увеличиха се събиранията през лятото, това е причина за повече заразени. "Трябва да кажем, че в България, в сравнение с останалите страни, броят на заразените не е чак толкова голям", уточни тя и допълни: .
За втора вълна в България не можем да говорим, защото първата не е свършила. Има вълнообразни спадания, покачвания, които и в бъдеще ще бъдат налице. Само като се спазват мерките, можем да помогнем за намаляване на заразата.

Проф. Аргирова категорично е за използване на маските, дори и в училище. И когато си играят, децата трябва да са с маски. Шлемовете също вършат работа, особено за тези, които непрекъснато са във връзка с хора. Те са полезни, трябва да се почистват периодично, а маската трябва да се сменя, препоръча вирусологът.

При малките деца е трудно да се слагат маски в детските градини и проф. Аргирова препоръча по възможност да се разредят групите и да се измисля такова занимание, при което децата да не са много близо един до друг. И посъветва бебетата да не бъдат целувани, за да се избегне предаването на вируси.

При наближаване на грипния сезон хората си задават въпроса как ще се разпознава грипът от коронавируса. Този проблем стои пред лекарите - как ще поставят диагнозата. Има тестове - и бързи, и PCR за COVID, и за грип, и комбинирани. И да се напомни отново - маската е универсалното предпазно средство.

Има и признаци, по които грипът се различава от коронавируса. Признаците на грипа започват 24 до 48 часа от досега до заразен, при COVID симптомите се проявяват на 7-8 ден, но още от 2-3 ден заразеното лице отделя вирус.