Search Suggestions
      сряда, 10.12.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Колбасите – тихият убиец на жени

          Преработеното месо увеличава риска от рак на гърдата при жените

          Жените, които редовно хапват преработени меса – като бекон и шунка – излагат себе си на значително по-висок риск от развитие на рак на гърдата, сочи ново мащабно изследване.

          - Реклама -

          Учените установили, че жените, които ядат такива продукти поне веднъж седмично, имат с 57% по-голяма вероятност да развият заболяването в сравнение с тези, които ги избягват.

          Резултатите са публикувани в рецензираното издание Clinical Nutrition и се базират на десетгодишно наблюдение на над 71 000 жени на възраст между 40 и 69 години, съобщава „Дейли Мейл“.

          Според учените основният виновник е натриевият нитрит – консервант, широко използван в преработените меса. Той може да образува канцерогенни съединения в организма, които увреждат ДНК и предизвикват мутации в тъканите на гърдата.

          В същото време учените отбелязват, че не е открита значителна връзка между риска от рак на гърдата и консумацията на фермерски меса, които са от свободно гледани животни и не се обработват с нитрати.

          Международната агенция за изследване на рака към СЗО, определя преработеното месо като канцероген от група 1 – категория, в която попадат и тютюнът, азбестът, хепатит В и арсенът.

          Генетиката неоспоримо е важен фактор, но не трябва да се забравя, че ние сме това, което ядем. Еко-съобразният начин на живот ще подобри значително здравословното ни състояние, дори и ако имаме „лоши“ гени.

          Жените, които редовно хапват преработени меса – като бекон и шунка – излагат себе си на значително по-висок риск от развитие на рак на гърдата, сочи ново мащабно изследване.

          - Реклама -

          Учените установили, че жените, които ядат такива продукти поне веднъж седмично, имат с 57% по-голяма вероятност да развият заболяването в сравнение с тези, които ги избягват.

          Резултатите са публикувани в рецензираното издание Clinical Nutrition и се базират на десетгодишно наблюдение на над 71 000 жени на възраст между 40 и 69 години, съобщава „Дейли Мейл“.

          Според учените основният виновник е натриевият нитрит – консервант, широко използван в преработените меса. Той може да образува канцерогенни съединения в организма, които увреждат ДНК и предизвикват мутации в тъканите на гърдата.

          В същото време учените отбелязват, че не е открита значителна връзка между риска от рак на гърдата и консумацията на фермерски меса, които са от свободно гледани животни и не се обработват с нитрати.

          Международната агенция за изследване на рака към СЗО, определя преработеното месо като канцероген от група 1 – категория, в която попадат и тютюнът, азбестът, хепатит В и арсенът.

          Генетиката неоспоримо е важен фактор, но не трябва да се забравя, че ние сме това, което ядем. Еко-съобразният начин на живот ще подобри значително здравословното ни състояние, дори и ако имаме „лоши“ гени.

          google-news
          Последвайте Евроком в Google News

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          „Ние сме на работа тук“: Объркани послания и признания белязаха протеста на „ДПС-Ново начало“ във Враца

          Репортаж на журналиста от ТВ Евроком Златина Петкова и операторът Мирослав Цонев разкри любопитни детайли от провелия се във Враца протест, организиран от „ДПС-Ново...

          Скритите сигнали на тялото: 5 ранни симптома на диабет тип 2, които често пренебрегваме

          Медицинските специалисти все по-често обръщат внимание на факта, че развитието на диабет тип 2 започва много преди пациентът да усети класическите симптоми като неутолима...

          Силви Кирилов: Ще има възможност за по-високи заплати на медицинските сестри в Бюджет 2026

          Медицинските сестри са доказани професионалисти и не бива да се спекулира с техния труд, заяви министърът на здравеопазването Силви Кирилов. Коментарът му пред журналисти...

          1 коментар

          1. Защо на жени бе, глупости на търкалета,убиец на хора!С тая химия която блъскат вътре и Робокоп няма да оцелее

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions