София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Общинският съветник, блъснал кола и избягал, все още не е подал оставка

Столичният общински съвет няма право да отстрани Благовест Георгиев от длъжност

30 дниОбщество 11 Васил Василев

Общинският съветник от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ - Спаси София“ Благовест Георгиев, който причини катастрофа и избяга, все още не е подал оставка. Оказва се, че той има и предишни провинения, предаде БТВ. През 2007 г. той отново отказва да бъде тестван, а през 2017 г. е хванат зад волана след употреба на алкохол. Тогава книжката му е отнета за 8 месеца и му е наложена глоба.

Столичният общински съвет няма право да отстрани Георгиев от длъжност. Може единствено да прекрати участието му в Комисията по транспорт и безопасност. „Оттеглянето му от общинския съвет е единствено и само негово решение“, коментира председателят на комисията Иван Таков.

„Ако Георгиев не подаде оставка, което го призовавам да направи, ще внесем доклад да го премахнем от Комисията за пътна безопасност“, каза председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. До удара в петък вечерта на столичния бул. „Драган Цанков“ се е стигнало, след като Георгиев е навлязъл в платното за насрещно движение. Удареният водач го е проследил до ул. „Елин Пелин“ и е подал сигнал в полицията.

Георгиев беше задържан, но отказа да даде проба за алкохол и наркотици. От "Продължаваме промяната" веднага реагираха на новината и излязоха с позиция: „Групата общински съветници на ПП в Столичния общински съвет и Изпълнителния съвет на ПП оценяват поведението на колегата си Благовест Георгиев като недопустимо, опасно за околните и нарушаващо не само законите и правилата, но и обществения морал. Ще приемем без колебание оставката на Благовест Георгиев от позицията общински съветник“.